• FOLKET

  Kretere er rause og hyggelige folk som er stolte av øya de bor på og av det å være kreter. Det er ikke uvanlig at husverten spanderer en middag, eller gir bort en gave når du reiser hvis du har bodd halvprivat.

  Si ja hvis noen i en avsidesliggende landsby inviterer deg inn. De mener det, og vil deg bare vel.

  Kjøper du hus i et hovedsakelig gresk bo-område, er det lurt å ta kontakt med alle naboene. De er nysgjerrige på hvem du er, og vil gjerne bli kjent med deg. Kanskje inviterer de deg inn på mors hjemmelagede lunsj.

  Hvis du spør en kreter om veien, så vær klar over at han vil svare deg uansett om han vet det eller ikke. Han er høflig, og har du stilt et spørsmål har du krav på et svar. Etter noen ganger lærer du å se på kroppsspråk og uttrykksmåte om veiangivelsen er til å stole på.

 • FJELLENE

  Kreta har tre fjellmassiver med topper på over 2000 meter. Du er aldri langt fra ett av dem. Det er vanlig å gå i fjellet, og det finnes mange bøker som beskriver turer og ruter. Stiene er merket, men ikke så godt som i Norge. Hvis det viktigste i livet ditt er å gå i fjellet, så hold deg i Norge, men hvis du liker et varmt morgenbad før du tar bilen eller bussen opp til fjellet, der du kan gå så langt og strabasiøst som du ønsker, for så å avslutte dagen med et måltid på en taverna med utsikt over Middelhavet, da er Kreta et godt alternativ til Jotunheimen. Forøvrig, du savner ikke Jotunheimen når du står på en fjelltopp med havutsikt både i nord og syd. Og når det er for varmt å oppholde seg på stranda, kan det være svalt i fjellheimen.

 • LIVET

  Kreterne har ikke så god råd lenger, men prioriterer å spise et godt måltid sammen, eller å gå ut og ta en kopp kaffe og skravle med kjente. For en norsk lommebok er restaurantlivet ikke så dyrt, men ligg unna de mest turistifiserte stedene; der er det ofte dyrt og dårlig.

  Kreta har mye kultur, både ny og gammel. Alle byer og steder har felt hvor det graves, og hvor minoisk kultur synliggjøres.
  Kretisk musikk kan du høre alle steder, og den er annerledes enn den greske. Nasjonal-instrumentet på Kreta er lira, et strykeinstrument som er med på å gi den ekte kretiske tonen.

  Kreta har strender over alt. Mange har solsenger, men du kan lett finne din egen lille strand for en dag, litt unna allfarvei. Kretere er anstendige, så på de folkerike strendene må du beholde klærne på. Andre steder er det fritt frem for å sole hele seg.

Et glimt av Kreta

Vestkreta er mangfoldig, og mye mer enn de fleste tror på forhånd. Vi legger gjerne opp en reise for deg.